Száguldó monstrumok, szárnyaló kampánnyal támogatva

Igazán egyedi témával és eseménnyel volt szerencsénk foglalkozni június közepén, a Wavemakerrel közösen a 2018-as FIA Kamion Európa-bajnokság és Fesztivál népszerűsítése volt a feladatunk. Mi jelen esetben az integrált kampányt sajtókommunikációval támogattuk, aminek eredményeként közel 100 megjelenést generáltunk. Izgalmas volt több szempontból feldolgozni a témát, és el kell mondanunk, hogy minden pillanatát élveztük!

A teljes kommunikációs időszakban 4 témaajánló és egy kutatás látott napvilágot, illetve a VIP Ride keretében át is adhattuk azt a felemelő érzést az újságíróknak, amiről addig csak írtunk. A sajtókampány kezdeti szakaszában kifejezetten a célcsoport érzékenyítésére építettünk, valamint arra is rávilágítottunk, hogy a Truck Race Promotion nemcsak mint a Kamion EB rendezője kötődik a szállítmányozási szakmához, hanem mint felelősségteljes vállalat is, akinek célja többek között az utánpótlás kérdésének támogatása és a szektor érdekeinek képviselete. A munkaerőkérdést körüljáró, szakmai szervezetek közreműködésével készült sajtóanyag számos megjelenést, interjút generált. Közvetett hatásaként könyvelhető el, hogy pont ebben az időpontban látott napvilágot a hír, miszerint a kormány 1 milliárd forinttal támogatja a fuvarozók szakképzését.

Mivel cél volt az is, hogy a kamionos szakmát megfelelő pozícióba emeljük, és segítsük eloszlatni az azt körüllengő negatív, egészségkárosító mivoltához kapcsolt képzettársításokat, kamionos szakemberek bevonásával kutatást végeztünk. A kérdőívet 450 fő töltötte ki, és az eredményből született sajtóközlemény is szép utat járt be a hazai közéleti médiában. Az esemény időpontjához közeledve közvetlen hírt adtunk ki a júniusi fesztiválról, amellyel azt szerettük volna elérni, hogy minél több közéleti, lifestyle, programajánló médium adjon hírt a rendezvényről, hiszen a családok megszólítása kiemelt preferenciaként fogalmazódott meg a tervezés során. Bár a kommunikációt végig nehezítette az a zaj, amit a csapatok és a közszereplők (pl. Kiss Norbert) folyamatos és párhuzamos közlése jelentett, a hír így is számos helyen megjelent.

A Kamion EB-t megelőző napon megrendezett VIP Ride nagy népszerűségnek örvendett a kiválasztott újságírók körében. Jelen voltak nagy olvasottságú női és lifestyle magazinok, autós médiumok és az MTI is. Bár az aktivitás elsődleges célja nem ez volt, a VIP Ride eredményeként is születtek sajtómegjelenések, Facebook Live videók.

Ahogyan arra lehetett is számítani, a EB hétvégéjén a csapatok és a helyszínen jelen lévő több mint száz médium folyamatosan hírt adott az eseményekről, így a kiküldött összegző sajtóközlemény kisebb utat járt be, de így is megjelent jó pár autós oldalon az NLCafén és a Femcafe-n is.

Összességében elmondható, hogy a PR kampány és az általa generált 94 darab megjelenés elérte célját.

Miért szerettük ezt a projektet?
Csoda és boldogság olyan Ügyféllel dolgozni, ahol a kétoldalú, maximális bizalom valós eredményeket hoz, és aki érti, hogy milyen módon építhető be a PR a teljes kommunikációs kampányba. Testközelből megtapasztalni a száguldó kamionok erejét pedig igazán különleges élmény volt.

Fotó: Truck Race Promotion